Student och husse eller matte

Många av oss är uppväxta med djur runt omkring oss. Katter och hundar är de vanligaste djuren men många har också barndomsminnen till hästar, kor och reptiler. De som växt upp med ett husdjur ser ofta detta som en vän eller ett syskon, en del av familjen som betyder precis lika mycket som alla andra som bor under samma tak. Vi kan se tillbaka på dessa djur och minnas roliga saker de gjort, men också de gånger djuren har funnits för oss och stått upp för oss.

När man sedan flyttar hemifrån, ofta för att studera på annan ort eller helt enkelt för att klara sig själv så flyttar man ofta ifrån denna familjemedlem vilket kan kännas extra svårt för många.  Det är i dessa tider man ofta byter mobilabonnemang, adressändrar och testar på vuxenlivet. För studenter som går i tankar att köpa djur kan man ofta nyttja särskilda studentrabatter hos flera djuraffärer för att få det lite billigare. Studentrabatt finns också i andra segment, som på studentabonnemang.se som visar mobilabonnemang för studerande. Hos många butiker kan du få 10-25 % rabatt som student.

Fundera över vilka djur du kan ha

Att ha ett husdjur kräver tid och är svårt om man är student då få boenden tillåter husdjur och andra saker kanske lockar mer. Men, vill man verkligen ha en kompis i form av ett djur under sin studietid så ska detta självklart gå, här kommer några tips om hur.

Elefant som husdjur för en student.
Att ha en elefant som husdjur är aldrig att rekommendera, varken som student eller inte.

Självklart är det svårare att ha en häst än ett akvarium med fiskar när man är student då varken pengarna, platsen eller tiden brukar finnas i en students liv för att ta hand om ett stort eget djur. Se över din boendesituation, vad tillåts i din lägenhet/ studentkorridor? Några exempel på djur som är enklare att få ha i studenters boenden är reptiler, fiskar och liknande djur som inte låter, tar upp mycket plats eller sprider allergener. Tänk också på att ett husdjur oavsett storlek kommer kräva både tid och pengar i någon utsträckning, hur mycket tid och pengar har du att kunna lägga på din vän för att se till att den mår bra? Ofta lägger du mycket tid på din mobil, så tänk på att ditt djur inte blir lidande av det.

Lägg en tanke på vilket djur du vill ha

Ja, tänk också på vilket djur du faktiskt vill ha. Skaffa inte fiskar för att det var det enda tillåtna djuret om du inte tycker om fiskar. Vill du kunna ha ett djur att klappa på och lära konster kanske inte sköldpaddan är det val som passar bäst. Det finns också djur som inte är så bra föräldrar enligt mama.se. Är hästar ditt absoluta favoritdjur så kanske det är värt att lägga den tid och de pengar de kräver för att kunna få ha sin häst i ett stall, men då får man vara beredd på de eventuella uppoffringarna det innebär.

Så, vill man verkligen ha ett husdjur under sin tid som student så kommer det gå på ett eller annat vis. Det kan krävas lite mer eftertanke och anpassning efter sin boendesituation och sin ekonomiska situation men att kunna ha en djurkompis under studietiden kan ge många fördelar så som mindre stress och en känsla av ansvar. Ta reda på vad som gäller för ditt boende och vad du har tid och möjlighet för att ta hand om så kommer du snart kunna dela ditt studentliv med ett djur. Och glöm för tusan inte att titta upp från telefonen och spendera tid med ditt djur!