Linser till synskadade djur

Att våra fyr- eller flerbenta vänner också kan ha synskador är inte något vi ofta pratar om. Faktum är att även, liksom oss, kan ha synfel men att vi människor inte ofta uppmärksammar det. Tänk dig själv att leva ett liv där allt som är mer än ett par meter bort är alldeles suddigt. Inte så roligt!

Vi förespråkar att behandla dina djur precis som resterande familjemedlemmar. Det innebär kosttillskott, läkarbesök när någonting inte står rätt till, och även andra hjälpmedel när det kan behövas. Alltså är inte synfel något undantag från detta. Tyvärr har det inte funnits några självklara sätt att tackla synfel. Vi människor kan ju bara göra en synundersökning och köpa ett par glasögon eller kontaktlinser, men det har inte varit lika lätt för våra djur. Nu verkar framsteg vara påväg. Enligt Vetstreet.com finns flera mer eller mindre smidiga ingrepp för att motverka dålig syn. Bland annat finns flera typer av operationer, proteser och kontaktlinser. Det är dock inte vanligt att hundar, som det gäller i artikeln, får kontaktlinser för synförbättring. Linserna är främst till för att skydda ögonen under en läkeprocess.

Glasögon till djur

Hund med solglasögon

En studie av 14 apor av arten Bonobo i Kongo visade att många av aporna får sämre syn när de blir äldre. Denna slutsats drogs efter att ha studerat deras beteende vid grooming (borsta och rengöra varandra). Ju äldre aporna var, desto större avstånd höll de under processen. Detta förklaras av deras allt sämre syn.

Tyvärr verkar det inte lanseras glasögon som kommer revolutionera dessa apors syn inom den närmsta framtiden. Problemen består främst av två faktorer: det är svårt att bestämma exakt synfel och att få glasögonen att vara kvar på huvudet. I apornas fall kan det dock mycket väl vara möjligt att de själva skulle inse att det är en fördel att ha på sig glasögonen. Vi hoppas såklart att alla djur ska ha samma möjlighet som oss människor att rätta till våra synfel genom glasögon eller kontaktlinser. Faktum är att inte heller alla människor har denna möjlighet.